Under årets andra kvartal anlände 71 procent av VR:s snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg i tid, enligt statistik från Trafikverket. Det är en minskning jämfört med årets första kvartal och förklaras främst av stora trafikstörningar i maj. Bland annat bidrog en transformatorbrand mellan Hallsberg och Laxå den 15 maj och en nedriven kontaktledning söder om Stockholm den 19 maj till förseningarna. Trots detta hade VR:s snabbtåg högre punktlighet än övriga snabbtåg på sträckan, där genomsnittet låg på 68 procent.
– Det har varit en stökig period, med många yttre faktorer som påverkat vår trafik och våra resenärer, säger Erik Wennerholm, tillförordnad vd för VR Snabbtåg. Samtidigt är vi fortsatt det mest punktliga alternativet mellan Stockholm och Göteborg, vilket vi arbetar för varje dag.
Problem i spårmiljön dominerar
De främsta orsakerna till förseningarna under kvartalet var problem med spår, växlar och elanläggningar samt obehöriga i spårområdet. Enligt VR har bolaget själva endast orsakat 0,8 procent av förseningarna. Det betyder att de flesta förseningarna beror på faktorer utanför VR:s kontroll, såsom underhåll av spår och elanläggningar, samt obehöriga personer i spårområdet.
"Vi fokuserar på det vi kan påverka, och där ser vi att våra satsningar på fordonsunderhåll ger resultat. En annan oerhört viktig del är att vi som samhälle måste arbeta för att minska obehöriga i spårområdet. Tyvärr har problemet trefaldigats jämfört med första kvartalet i år. Från vår sida kommer vi att öka utbildningsinsatserna och informationen om riskerna. Obehöriga i spårområdet är livsfarligt och det måste få ett slut", säger Erik Wennerholm.
Få avgångar ställdes in
Andelen planerade avgångar som faktiskt genomfördes låg på 99 procent – samma nivå som föregående kvartal. Enligt Trafikverkets definition räknas ett tåg som försenat om det anländer mer än fem minuter och 59 sekunder efter tidtabell. Större förseningar var ovanliga; färre än fyra procent av avgångarna anlände mer än en timme för sent. Detta visar att VR:s snabbtåg är ett pålitligt alternativ för resenärer, även om det kan förekomma förseningar.
Det är viktigt att notera att VR:s snabbtåg inte är ensamma om att ha problem med punktlighet. Andra tågbolag på sträckan mellan Stockholm och Göteborg hade lägre punktlighet, med ett genomsnitt på 68 procent. Detta visar att problemen med punktlighet inte enbart beror på VR, utan också på yttre faktorer som spår och elanläggningar.
Satsningar på fordonsunderhåll
VR har satsat på fordonsunderhåll för att förbättra punktligheten. Genom att regelbundet underhålla tågen kan man minska risken för tekniska problem som kan orsaka förseningar. Detta är en viktig del i VR:s arbete för att förbättra punktligheten och ge resenärerna en bättre upplevelse.
Obehöriga i spårområdet – ett stort problem
Obehöriga i spårområdet är ett stort problem som kan orsaka förseningar och till och med olyckor. Det är viktigt att resenärer och allmänheten är medvetna om riskerna med att vara i spårområdet utan tillstånd. VR arbetar för att öka utbildningsinsatserna och informationen om riskerna, och hoppas att detta kan bidra till att minska problemet.
Sammanfattningsvis kan man säga att VR:s snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg hade en punktlighet på 71 procent under årets andra kvartal, trots stora trafikstörningar i maj. Problemen med punktlighet beror till stor del på yttre faktorer som spår och elanläggningar, samt obehöriga i spårområdet. VR arbetar för att förbättra punktligheten genom satsningar på fordonsunderhåll och utbildningsinsatser, och hoppas att detta kan! bidra till att ge resenärerna en bättre upplevelse.