Vem vill gärna bo vid en tysk motorväg?
Förmodligen ingen, men för solenergibolag spelar bullret från Autobahn en mindre roll. Söder om motorvägen A94, strax utanför Dorfen i Bayern, växer en ny solpark fram. När anläggningen står färdig sommaren 2025 väntas de cirka 4 000 solpanelerna producera omkring tre komma två gigawattimmar el per år – tillräckligt för att täcka behovet hos 1 280 hushåll, räknat med en årsförbrukning på 2 500 kilowattimmar.
Platsen där solparken byggs ligger i ortsdelen Kaidach och omfattar nästan 3,6 hektar. Trots att bygget redan har pågått en tid hölls en officiell spadtagsceremoni i fredags. Projektet genomförs av kommunägda Stadtwerke Dorfen tillsammans med tre samarbetspartners: Energie Südbayern (ESB), teknikföretaget Solea och markägarfamiljen Spranger.
– Vi är ett utspeisningsnät, säger Sebastian Heiß, ekonomichef vid Stadtwerke Dorfen. Det produceras redan mer solel här än vad staden själv förbrukar.
Två utmärkande drag
Solparken i Dorfen är inte bara ett energiprojekt – det ska även fungera som ett pilotfall för lokal energilagring och invånarmedverkan. Anläggningen kommer att kompletteras med ett batterilager med kapacitet på två komma fem megawattimmar. Syftet är att jämna ut variationer i produktionen och göra det lättare att använda solenergin även när solen inte skiner.
Dessutom får boende i Dorfen och närliggande områden möjlighet att investera i projektet genom ett så kallat efterställt lån. Teckningsperioden för detta lokalbaserade crowdfundingupplägg inleds nu på måndag via direktbanken DKB:s webbplats. Enligt ESB är intresset stort.
En del i ett större mönster
Solparken i Dorfen är ett exempel på hur energiomställningen i Tyskland i allt högre grad drivs från landsbygden, där det finns plats för både sol- och vindkraft. Längre norrut i samma län, vid Eitting nära A92, planerar företaget Energievision Landkreis Erding att uppföra en liknande fristående solanläggning med en kapacitet på sju komma sju megawatt – alltså mer än dubbelt så stor som anläggningen i Dorfen.
Dorfens borgmästare Heinz Grundner deltog vid spadtaget och betonade vikten av lokal förankring i energiomställningen.
– Här produceras el från regionen för regionen, sade han.
Solparken i Dorfen är ett viktigt steg mot en mer hållbar energiproduktion i Tyskland. Genom att utnyttja solenergin och kombinera den med energilagring och lokal medverkan, kan man skapa en mer effektiv och miljövänlig energiproduktion. Detta är ett exempel på hur energiomställningen kan drivas från landsbygden och hur lokala initiativ kan bidra till en mer hållbar framtid.
I Tyskland har man satt upp målet att minska utsläppen av koldioxid med 80 procent till 2050. För att uppnå detta mål måste landet öka produktionen av förnybar energi och minska beroendet av fossila bränslen. Solparken i Dorfen är ett steg i rätt riktning och visar att det är möjligt att kombinera ekonomisk tillväxt med miljövänliga lösningar.
Genom att engagera lokalsamhället i energiproduktionen kan man också skapa en känsla av ägande och ansvar för den lokala miljön. Detta kan leda till en mer hållbar utveckling och en ökad medvetenhet om vikten av att skydda miljön. Solparken i Dorfen är ett bra exempel på hur man kan kombinera ekonomisk utveckling med miljövänliga lösningar och lokalt engagemang.
Sammanfattningsvis är solparken i Dorfen ett viktigt steg mot en mer hållbar energiproduktion i Tyskland. Genom att utnyttja solenergin, kombinera den med energilagring och lokal medverkan, kan man skapa en mer effektiv och miljövänlig energiproduktion. Detta är ett exempel på hur energiomställningen kan drivas från landsbygden och hur lokala initiativ kan bidra till en mer hållbar framtid.