Skattefri elbilsladdning och sänkt fordonsskatt

Inledning
Regeringen arbetar för fullt med att ta fram förslag till höstbudgeten 2026. Finansdepartementet har nu remitterat flera skatteförslag som kan komma att påverka många människor i Sverige. Bland annat föreslås förändringar som kan gynna transportsektorn, företag och pendlare. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några av de förslag som nu är ute på remiss.

Skattelättnad för resor med kollektivtrafik
För att underlätta arbetspendling och sänka kostnaderna för att resa med kollektivtrafik föreslås en skattelättnad för anställda som får en periodbiljett eller ersättning för sådan biljett från sin arbetsgivare. Detta innebär att anställda som använder kollektivtrafik för att pendla till och från jobbet kan få en lägre skatt. Skattelättnaden gäller för periodbiljetter som ger rätt till ett obestämt antal resor under en tidsperiod om minst 30 dagar. För belopp upp till 13 000 kronor per år ska bara hälften av förmånsvärdet eller ersättningen beskattas. Detta kan innebära en stor besparing för många pendlare.

Skattelättnaden föreslås även omfatta personer som använder färdtjänst för sina arbetsresor. Detta är en viktig förändring som kan gynna personer med funktionshinder som använder färdtjänst för att ta sig till och från jobbet. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2026, vilket innebär att det kan börja gälla redan nästa sommar.

Skattefri laddning av elfordon på arbetsplatsen och utvidgad rätt till avdrag för drivmedelsutgifter
Den tillfälliga skattefriheten för laddning av elfordon på arbetsplatsen föreslås bli permanent. Det innebär att anställda även fortsättningsvis kan ladda sina elbilar eller laddhybrider på jobbet utan att förmånsbeskattas. Detta är en viktig förändring som kan gynna både anställda och arbetsgivare. Anställda kan spara pengar på att ladda sina bilar på jobbet, medan arbetsgivare kan bidra till en mer hållbar och miljövänlig arbetsplats.

I promemorian föreslås även att personer med laddhybrid som förmånsbil ska ha rätt till avdrag för drivmedelskostnader vid tjänsteresor – även om bilen laddats gratis på arbetsplatsen. Detta kan innebära en stor besparing för företag och anställda som använder laddhybrider för tjänsteresor. Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2026, vilket innebär att de kan börja gälla redan nästa sommar.

Slopad fordonsskatt och saluvagnsskatt för vissa släpvagnar
Fordonsskatt och saluvagnsskatt föreslås tas bort för släpvagnar med en totalvikt som inte överstiger 3 ton – en höjning från dagens gräns på 750 kilogram. Detta innebär lägre kostnader för både privatpersoner och företag som använder lättare släp. Många människor använder släp för att transportera sina båtar, husvagnar eller andra fordon, och denna förändring kan innebära en stor besparing för dem.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 februari 2026, vilket innebär att det kan börja gälla redan nästa vinter. Detta kan vara särskilt viktigt för företag som använder släp för att transportera varor eller utrustning, eftersom det kan innebära lägre kostnader och ökad konkurrenskraft.

Avslutning
De förslag som nu är ute på remiss kan komma att ha en stor påverkan på många människor i Sverige. Skattelättnaden för resor med kollektivtrafik, skattefri laddning av elfordon på arbetsplatsen och slopad fordonsskatt och saluvagnsskatt för vissa släpvagnar är alla förändringar som kan gynna olika grupper i samhället. Det är viktigt att följa utvecklingen och se vilka förslag som kommer att inkluderas i höstbudgeten 2026.

spot_img
spot_img

Senaste Artiklar